El Parque de El Capricho

Följ med till Madrids mest romantiska park, en park att bli förälskad i, full av lekfulla överraskningar – och vackrast just nu när syrenerna blommar.

Skandinaviska Klubben är inbjuden till en visning av parken fredagen den 15 april med parkens egen guide , tre timmar Kl. 10-13, då portarna öppnas bara för oss. ENDAST 20 PLATSER!

Den 9:e hertiginnan av Osuna, Maria Josefa Pimentel (1752 – 1834), var aristokrat, förmögen, upplyst, intelligent och förfinad. Det kan man se på de berömda porträtten som Goya målade av henne och hennes familj.

När franska revolutionen var på väg köpte hon 14 ha mark och anlade El parque de El Capricho, som fått samma namn som Goyas gravyrsamling, som hon själv var med och finansierade utgivningen av. Eftersom hon älskade syrener planterade hon tusentals.

Träd, buskar, blommor planterades, vattenkanaler och dammar anlades , ett palats byggdes liksom andra mindre byggnader som utgjorde en bedårande ram för de lekar som dåtidens aristokrati roade sig med, när de var ute i naturen. Större delen av parken är ”naturlig” skog med stigar, lundar, gläntor och vattendrag med fåglar – klart inspirerad av engelska romantiska idéer, men så svårt att hålla vid liv i Madrids kärva klimat! Resten är influerad av franska och italienska trädgårdar.

Hertiginnan hann inte se sitt livsverk riktigt färdigt 1839, då hon dog 4 år innan, men barnbarnet, Pietro Alcántara, tog över vårdnaden med stor hängivelse. Vid hans död fick tyvärr ett annat och mycket excentriskt barnbarn ansvaret för parken. Resultatet var värre än Napoleontruppernas invasion. Snart såldes livsverket på auktion och parken överlevde med vånda både vanvård och inbördeskrig. År 1974 köpte staden in parken, då i bedrövligt skick och sedan dess pågår rehabiliteringen. Sedan 10 år får allmänheten besöka denna utsökta pärla under lördagar-söndagar. Så småningom kommer detta förhoppningsvis att utökas.

Hur kommer man dit?
Metro: Linje 5, station: El Capricho – Buss: 101 och 105
Bil: Parken ligger vid Avda de Logroño, ingång från c/ de los Jardines de Aranjuez. P-plats finns.

Text: Eva v. Malmborg

También disponible en: Spanska

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.