Observatorio Astronómico Nacional – OAN

Araberna var de första att studera stjärnorna i Madrid. Här fanns en berömd skola för astronomiska studier redan på 1000-talet, så inte konstigt att heraldikern, som gjorde Madrids stadsvapen under början av 1200-talet lät stjärntecknet Stora Björn symbolisera staden med smultronträdet som kärt stöd.

Den energiska Kung Carlos III hann göra stora förbättringar av Madrid i upplysningstidens anda innan han dog ett år före franska revolutionen och locket lades på för vidare reformer. Salón Prado är ett av de projekt som levt kvar och blivit till stor glädje för kommande generationer: Ett grönt parkstråk med klassiska skulpturer, fontäner och skuggande träd, flankerat av naturvetenskapliga institutet, Gabinetes de Ciencias Naturales sedan Museo de Prado, Botaniska Parken och strax bredvid på kullen, Cerillo de San Blas, det Astronomiska Observatoriet. Fritt fram för naturvetenskaperna , som kyrka och Inkvisition hållit nere så länge.

Kungens hovarkitekt Juan de Villanueva ritade den vackra, idag så undangömda byggnaden , som ser ut som ett lustslott, med sin pelarprydda kupol och som var tänkt att ses söderifrån – idag dominerar närliggande höghus. Spanska astronomer skickades ut i Europa för att lära sig konstruera apparatur och observera himlavalvet. Man beställde ett imponerande teleskop av W Herschel. Aktiviteten var i full gång då Napoleontrupperna invaderade Madrid 1808 och monterade kanoner i utsiktstornet och demolerade bibliotek och inredning.

1850-talet innebar ett nytt uppsving för Observatoriet med intressanta projekt och internationella samarbeten . År 1904 integreras Observatoriet som en del av Instituto Geográfico Nacional. Men inbördeskriget och tiden efter innebär att verksamheten läggs i träda, något som har förändrats under de sista decennierna då verksamheten är i gång igen efter omfattande renoveringar.

Text: Eva von Malmborg

También disponible en: Spanska

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.