Historia

Kort historia om den Skandinaviska Klubben i Madrid

Den första klubben bildades år 1926 med omkring 40 svenska medlemmar. År 1928 börjades det diskutera möjligheten att bilda en dansk-norsk klubb men ansågs inte genomförbart på grund av alltför få landsmän i Madrid. Därmed inleddes samtal med Svenska Klubben och efter en tid slog sig de tre länderna samman i Skandinaviska Klubben. Det första styrelsemötet hölls sommaren 1928 och den första lokalen, en lägenhet vid en parallellgata till klubbens nuvarande adress, invigdes i november månad samma år.

Det fanns en stark gemenskap mellan de skandinaver som var verksamma i Madrid. Många vittnar om den ”skandinaviska andan” som utstrålade vid klubbens middagar eller bridgekvällar. Till klubben gick man för att äta en god middag, träffas under informella former en läsa tidningar från de skandinaviska länderna. Under 30-talet och en bit in på 40-talet var det dock övervägande män som gick till klubben, där de njöt av en god ärtsoppa med punsch och en mustig cigarr.

År 1956 invigdes Casa de Suecia, nuvarande Hotel Suecia vid Marqués de Casa Riera gatan, som en samlingspunkt för svenskheten i Madrid. Klubben fick en lokal i bottenvåningen som delades upp mellan Sverige, Norge, Danmark och Finland. Kring klubben uppstod en mängd traditioner, som Fiesta del ganso, Santa Lucia, Fiesta de la primavera. Midsommarfirandet, smörgåsbord vid Hotel Suecias restaurang Bellman, julfest och inte minst julbasaren, som påbörjades 1956 och som idag är den manstarkaste samlingsplatsen för skandinaver och deras spanska vänner i Madrid.

Fram till december 2006 befann sig Skandinaviska Klubben i en enskild lokal bredvid Hotel Suecia. Då hotellet hösten 2006 såldes måste Klubben flytta och för tillfälle har vi ingen lokal. Klubben har omkring 200 medlemmar och vi fortsätter med våra aktiviteter.

Klubben har två huvudmålsättningar:
– att främja kontakt, vänskap och kulturellt utbyte mellan såväl de nordiska länderna som med vårt värdland Spanien.
– att genom praktisk information och vägledning stödja ”nya” och ”gamla” Madrid-skandinaver.

Vårt utbud av aktiviteter omfattar allt från lättsamma sammankomster till mer kulturellt inriktade arrangemang. Från middagar och vinprovningar till studiebesök och föredrag.

Cirka en gång i månaden skickar vi ut Klubbens Bulletin med information om aktiviteter och program.

Sist men inte minst. Klubben är vad vi medlemmar gör den till! Nya idéer och frivilliga insatser är alltid välkomna. Hör av Dig med förslag på vad Du tycker att Klubben skall erbjuda eller syssla med.

This post is also available in: Spanska

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.